Jobben där du kan få vidareutbildning på köpet

Jobben där du kan få vidareutbildning på köpet

Många arbetsgivare skriker efter personal – men har svårt att hitta rätt kompetens. Därför erbjuder allt fler företag en anställning där du kan vidareutbilda dig på arbetstid. Letar du nytt jobb kan det alltså löna sig att leta efter arbetsgivare som är villiga att kompetensutveckla dig.

Arbetsmarknaden är stekhet, men det finns ett stort problem med matchningen. Inom en rad branscher har arbetsgivare svårt att hitta exakt den kompetens de behöver.

Därför uppstår nu nya lösningar på arbetsmarknaden. En trend är att en del arbetsgivare i samband med rekryteringen erbjuder nya medarbetare möjligheten att vidareutbilda sig på arbetstid.

– Det är en trend framförallt bland de offentliga arbetsgivarna under de senaste åren. Detta är en reaktion på att bristen är större där än i näringslivet, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Studera två dagar i veckan

Ett exempel finns i Värmland där kommunerna samverkar med Karlstads universitet. Tre dagar i veckan arbetar studenter i skolan och två dagar i veckan är avsatta för studier till grundskollärare. Erica Andrén förvaltningschef i Säffle ser fördelar med upplägget:

– Man har kanske jobbat som elevassistent eller timvikarie i skolan innan, skaffat barn och familj och har svårt att både tidsmässigt och ekonomiskt börja pendla till studier på annan ort. Då gäller det att vi försöker sänka trösklarna. Genom att erbjuda en anställning där en del av tiden går till distansstudier till lärare så har vi möjliggjort för fler att ta del av en akademisk utbildning, säger hon.

Erica Andrén tror upplägget har kommit för att stanna.

– Jag ser det här som starten på en ny lärarutbildning och tror att det här blir sättet för fler professioner längre fram. Jag tänker då på yrken som förskollärare, fritidspedagoger, socionomer, sjuksköterskor. Listan kan göras lång, säger hon.

Brandsköterska en ny roll

Ett annat exempel finns i Gränna där man fixar två komptensluckor i en smäll genom en ny roll kallad brandsköterska. En undersköterska har redan valt att flytta från Sävsjö till Gränna för att fylla den nya funktionen. Nu arbetar hon på ett äldreboende avlönad av Jönköpings kommun och utbildar sig parallellt till deltidsbrandman med lön från räddningstjänsten. Allting är i sin linda men Jenny Wiberg Larsson områdeschef inom äldreomsorgen ser att det finns utmaningar.

– Det här är helt klart en möjlighet men man kanske inte kan ha så många i rollen, det ska stämma med jour och andra arbetstider och kollegor ska kunna täcka upp vid utryckning, säger hon.

Jenny Wiberg Larsson tror att arbetsgivarna måste tänka nytt för att lösa personalbristen inom många branscher.

– Vissa krav kan vi aldrig luckra upp men det känns som om hela arbetsmarknaden söker nya vägar. Vi kan inte begära att man har all formell kompetens från början. Här har många arbetsgivare något att fundera över. Vi måste tänka nytt och ha innovativa metoder för att kunna rekrytera, säger hon.

Snabbutbildningar

It-branschen är ett område i näringslivet där kompetensbristen är stor. Något som Emelie Bernhardsson märkte av när hon år några år sedan var rekryterare inom it.

– Det var svårt att uppfylla kundernas önskemål. Det saknades personer med rätt kompetens, säger hon.

Som en konsekvens startade hon och några kollegor, utbildningsföretaget Academy. De började 2015 med en första utbildning. Idag har de genom ett 35-tal utbildningar, de flesta inom it, lyckats leverera drygt 700 konsulter till sina omkring 300 kunder.

Utbildningarna pågår under tolv veckor och är uppbyggda på pedagogiken ”Accelerated learning.”. Därefter har de en garanterad tillsvidareanställning som konsult hos systerbolaget Academic Work.

Fler aktörer

Efter ett år är det händer det ofta att konsulterna rekryteras över till någon av företagets kunder. Emelie Bernhardsson tror helt klart att fler liknande aktörer kommer fram som en konsekvens av situationen i den heta it-branschen.

– Vi är inte svaret på allt men jag tror att vi är ett viktigt exempel. Det kan växa fram fler utbildningar som är relativt snabba och effektiva, inte minst om man tittar på digitaliseringen och den utveckling som sker där.

Håkan Gustavsson tror det är viktigt att mer händer även inom näringslivet.

– De privata arbetsgivarna tror på sin verksamhet, är optimistiska och planerar att växa framöver. Men om de ska kunna göra det måste de i sin rekrytering kanske hjälpa till med utbildning, minska kraven på erfarenhet och utbildning och kanske även rekrytera fler med utländsk utbildning.

 

 

arbetsformedlingen.se

JoinWorker nyhets brev

JOINWORKER

Ett jobbsite för att söka jobb, annonsera jobb, registrera  ett Cv på egen profil och lär sig mycket mer om jobben, Cv, resumé, intervju, utbildningar, kurser och hur saker och ting fungerar.

Joinworker