Därför kan du få “konstiga” frågor på anställningsintervjun

Därför kan du få “konstiga” frågor på anställningsintervjun


Tänk dig att du blir intervjuad för ett jobb och plötsligt får en fråga om varför en tennisboll är luddig. Hur ska du svara för att göra ett så bra intryck som möjligt? I det här poddavsnittet svarar vi på annorlunda intervjufrågor och funderar på varför arbetsgivaren ställer dem.

Först och främst är det viktigt att skilja på konstiga frågor och irrelevanta frågor. Irrelevanta frågor kan till exempel röra din ålder, om du är gift eller sambo, om du har barn eller om du planerar att skaffa barn. Konstiga frågor kan till en början verka irrelevanta i just den här situationen, men arbetsgivaren har oftast ett tydligt syfte med frågan.

Exempel på konstiga intervjufrågor

Här är några intervjufrågor som stora internationella företag ibland använder när de ska anställa.

  • “Om du var ett pizzabud, vilken användning skulle du kunna ha av en sax?”
  • “Om det gjordes en film om ditt liv, vem skulle spela dig och varför?”
  • “Varför är en tennisboll luddig?”
  • “Beskriv hur man sätter på sig ett säkerhetsbälte och fördelarna med att ha det fastspänt.”

Vad vill arbetsgivaren få reda på?

Den här typen av intervjufrågor har inga rätt eller fel svar, och det är inte heller det arbetsgivaren vill ha. Syftet är snarare att få veta hur du resonerar, hur du löser problem och hur du motiverar dina svar.

Vissa frågor, till exempel den om säkerhetsbältet, testar din förmåga att beskriva en produkt eller tjänst och förklara varför den är viktig.

Lyssna på hela poddavsnittet i spelaren högst upp i artikeln.

JoinWorker nyhets brev

JOINWORKER

Ett jobbsite för att söka jobb, annonsera jobb, registrera  ett Cv på egen profil och lär sig mycket mer om jobben, Cv, resumé, intervju, utbildningar, kurser och hur saker och ting fungerar.

Joinworker